ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
milkyway
Implementace reCaptcha do stránek v Joomla!

Implementace reCaptcha do stránek v Joomla!

Google reCaptcha byla vyvinuta společností Google za účelem rozlišení lidského uživatele od internetového robota s cílem pomoci ochránit webové stránky před různými druhy útoků a zneužívání tím, že ověřuje, že uživatel je skutečná, lidská bytost.

Google reCaptcha je pro většinu webových stránek dostupná zdarma a jedinou podmínkou, abyste ji mohli použít a nasadit na své webové stránky, je potřeba vlastnit Google účet. Za pomoci svého účtu si poté vytvoříte vlastní klíče k reCaptcha, abyste mohli dokončit její implementaci.

Existují dvě hlavní verze reCAPTCHA:

reCAPTCHA v2:

Starší a dnes stále hojně nasazená verze obsahuje zaškrtávací políčko "Nejsem robot", které musí uživatel aktivně zaškrtnout. Při této interakci je vyhodnocováno, zda-li se jedná o uživatele či robota. Může nastat jedna z dvou variant a to, že uživatel může odeslat formulář ihned po zaškrtnutí, anebo v opačném případě musí vyplnit jednoduchý formulář pro ověření, že není skutečně robot.

Existuje i pro reCaptcha v2 metoda ověření "No CAPTCHA reCAPTCHA", která má za cíl minimalizovat interakci s uživatelem na naprosté minimum. Díky pokročilé metodě analyzování uživatelského chování reCaptcha vyhodnocuje, zda-li se pravděpodobně jedná o lidskou bytost, anebo o robota. Více se dozvíte na developers.google.com

reCaptcha v3:

Nová a pokročilá verze, která v mnohém nahrazuje starší verzi reCaptcha v2 a již funguje plně na pozadí bez jakékoliv interakce s uživatelem. Tato verze analyzuje a na základě strojového učení vytváří skóre uživatele z mnoha parametrů a vyhodnocuje, zda-li se jedná o lidskou bytost či robota.

Pokud není uživatel vyhodnocen jako robot, je provoz této captcha naprosto nepostřehnutelný ze strany uživatele, který je na webové stránce a provádí interakci s daným formulářem. 

Získání klíčů reCaptcha v3

Krok - 1 Otevřeme stránky
Na adrese google.com/recaptcha/, kde se musíme přihlásit k našemu uživatelskému účtu a v horním pravém rohu klikneme na textový odkaz "v3 Admin Console" nebo na odkaz google.com/recaptcha/admin.

Krok - 2 - Na stránce v3 Admin Console
V pravém horním rohu stiskneme ikonu "+", kdy se zobrazí jednoduchý formulář, který musíme vyplnit, abychom získali uvedené klíče.

Krok 3 - Formulář pro získání klíčů
Obsahuje několik povinných polí, které musíme doplnit. Jedná se o "Label", "reCAPTCHA type", "Domains" a "Owners".

Label:
Vložíme název, podle kterého budeme odlišovat například v budoucnu více klíčů pro různé weby. Doporučuji vložit název stránek nebo doménu bez koncovky.

reCAPTCHA type:
Zvolíme "Score based (v3)".

Domains:
Zadejte doménu, na které budete chtít klíče používat. Může jich být několik. 

Owners:
Majitelé nebo-li správci daných klíčů, kteří k nim mají přístup.

Pokud jsme vše správně vyplnili a stiskli tlačítko "Submit", měli bychom získat sadu dvou klíčů, které se poté implementují do Joomla!. Jedná se o site a secret key. Oba klíče jsou důležité a oba potřebujete ke správné konfiguraci.

Povolení a nastavení reCaptcha v Joomla!

Než budeme nastavovat ochranu proti spamu v Globálním nastavení, je nutné si nejdříve aktivovat správný plugin a vložit do něj site a secret key, které zajistí, že bude implementace správně fungovat.

Naleznete:
Systém -> Správa -> Pluginy

Na stránce se správou pluginu dáme do vyhledávání výraz "Captcha" a měli bychom vidět dva následující pluginy: "Captcha - reCAPTCHA" (pro v2) a "Captcha - Neviditelná reCAPTCHA" (pro v3).

V našem případě otevřeme plugin "Captcha - Neviditelná reCAPTCHA" do kterého vložíme site key a secret key a potvrdíme tlačítkem "Uložit & Zavřít".

Finální třešnička je v podobě aktivace pluginu v Globálním nastavení v sekci "Veřejná část" v sekci "Nastavení webových stránek".

Naleznete:
Systém -> Nastavení -> Globální nastavení -> Veřejná část -> Nastavení webových stránek

Související články