ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
milkyway
Front-end frameworky UIkit a Bootstrap

Front-end frameworky UIkit a Bootstrap

Co znamená front-end? Jedná se o část softwaru webové aplikace, která je určena pro návštěvníky používající stránky. Při vývoji front-end části se vývojáři zabývají vizuální stránkou a její uživatelskou přívětivostí.

Front-end vývoj je s rozrůstajícím se počtem zařízení, systémů a prohlížečů čím dál komplexnějším a složitějším. Front-end je proces vývoje webové aplikace při kterém se vytváří uživatelské rozhraní (UI) pro aplikace, a proto jsou vizuální frameworky neocenitelnými nástroji pro vývojáře.

Co je front-end framework?

Nejčastěji front-end framework obsahuje nástroje, knihovny a komponenty, které jako celek tvoří funkční stavebnici. Dalo by se obecně říct, že se jedná o sadu kousků kódu, které urychlují celý proces vývoje. Takto navržený framework poskytuje předem navržené prvky, styly a funkcionalitu, kterou lze snadno integrovat do aplikací. Tímto způsobem se nejen zrychlí vývoj, ale zároveň se udržuje konzistence a profesionální vzhled.

Co je modulární framework?

Klíčová vlastnost moderních, vizuálních frameworků, která umožňuje vývojáři vybírat a používat pouze ty části a komponenty frameworku, které potřebuje v konkrétní webové aplikaci. Tento přístup má celou řadu výhod:

  1. Snížení velikosti souborů:
    Vývojář načítá pouze ty části frameworku, které potřebuje, což ve výsledku vede ke snížení velikosti načítaných souborů a rychlejšímu načítání stránky.
  2. Přizpůsobitelnost:
    Modulární architektura umožňuje efektivnější upravení části frameworku podle vlastní potřeby se zachováním základní struktury frameworku.
  3. Flexibilita:
    Vývojáři mohou používat a kombinovat různé části frameworku podle konkrétní potřeby projektu a zároveň minimalizovat nepoužité části systému.

UIkit:

UIkit je lehký a modulární front-end framework pro vývoj rychlých a výkonných webových aplikací a je vyvíjen jako open source pod licencí MIT. Kombinuje HTML, CSS a JavaScript.

Tento framework je vyvíjen a nadále udržován společností YOOtheme, která je známá svými šablonami a rozšířeními pro redakční systém Joomla a WordPress.

Klíčové vlastnosti:

  1. Modulární přístup:
    Navržen s ohledem na modulární architekturu. Tím je myšleno, že jednotlivé komponenty frameworku (tlačítka, modální okna, menu, formuláře a jiné) jsou na sobě nezávislé a mohou být libovolně kombinovatelné. 
  2. Responzivní přizpůsobení:
    Navržen pro přizpůsobení se různým velikostem a rozlišení zařízení, což znamená, že webové stránky a aplikace vytvořené s použitím UIkitu se automaticky přizpůsobí danému zařízení a prostředí.
  3. Snadná integrace:
    Framework je možné snadno integrovat do vlastní webové aplikace. Podporuje LESS, SASS, Webpack, Vue a React JavaScript frameworky.
  4. Dokumentace:
    On-line dostupná dokumentace se vzorovými příklady je dostupná v angličtině https://getuikit.com/
  5. Ke stažení:
    Balíček je dostupný ke stažení na Github https://github.com/uikit/uikit/releases

Bootstrap

Další neméně populární framework původně vyvinutý pracovníky společnosti Twitter a stejně jako UIkit nabízející sadu nástrojů a knihoven s předem navrženými komponentami.

Bootstrap je znám díky svému snadnému použití a poměrně velkému rozšíření. Tento framework je také použit v redakčním systému Joomla pro vizuální stránku administrace i veřejné části.

Klíčové vlastnosti:

  1. Modulární přístup:
    Navržen stejně jako UIkit s ohledem na modulární architekturu.
  2. Responzivní přizpůsobení:
    Navržen s ohledem na responzivní design.
  3. Snadná integrace:
    Framework je možné snadno integrovat do vlastní webové aplikace. Podporuje SASS a Webpack.
  4. Dokumentace:
    On-line dostupná dokumentace se vzorovými příklady je dostupná v angličtině https://getbootstrap.com/
  5. Ke stažení:
    Balíček je dostupný ke stažení na Getbootstrap https://getbootstrap.com/docs/versions/

Související články