ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
milkyway
  • Home
  • Blog
  • Joomla!
  • Migrace starší verze Joomla! 1.0, 1.5, 2.5, 3 a 4 do aktuální verze Joomla! 5
Migrace starší verze Joomla! 1.0, 1.5, 2.5, 3 a 4 do aktuální verze Joomla! 5

Migrace starší verze Joomla! 1.0, 1.5, 2.5, 3 a 4 do aktuální verze Joomla! 5

Používáte starší verze redakčního systému Joomla! a rádi by jste přešli na nejnovější verzi Joomla! 4 nebo Joomla! 5?

Hned na začátku je potřeba si říct jednu zásadní informaci. Tento článek nemá za cíl pokrýt všechny situace se kterými se můžete při migrace či upgrade redakčního systému Joomla! setkat.

Jedná se o velmi specifickou činnost při které je potřeba mít na paměti, že se pracuje s databází a s kódem samotného systému. V závislosti na verzi redakčního systému jsou potřeba různé nástroje včetně přůzpůsobeného prostředí pro dočasný provoz migrovaných verzí.

Čerpání a aplikování informací s toho článku je na vlastní riziko a autor ani provozovatel stránek nenesou žádnou zodpovědnost.

Redakční systém Joomla 1.0.x

Podpora této verze redakčního systému byla ze strany vývojového týmu ukončena v roce 2009 a tedy před více než 15 lety s tím, že tento systém byl úzce spjat se starým redakčním systémem Mambo s jeho výhodami i nevýhodami pro skriptovací jazyk PHP 4/5 a databází MySQL 3/4.

Migrace Joomla 1.0 do nové verze Joomla! je velmi technicky náročný a složitý proces, který je způsoben tím, že struktura databáze se za ty mnohé roky značně liší. Drtivá většina rozšíření, která byla k dispozici pro tuto generaci Joomla! nejsou dále vývíjena.

Za zmínku například stojí diskuzní fórum SimpleBoard nebo FireBoard, která mají dnes vlastní nástupce v podobě Kunena a možnost přenést obsah je poměrně komplikovaným procesem.

Zpravidla je možný pouze převod obsahu databáze postupným migračním procesem mezi generacemi Joomla! jak na sebe historicky navazují a to pouze pro nativní jádro Joomla! nikoliv rozšíření třetích stran.

Tedy takto: 1.0.15 -> 1.5.26 -> 2.5.28 -> 3.10.12 - > 4.x.x -> 5.x.x

Budeme potřebovat kompatibilní hosting (podpora ideálně PHP 5.3/5.6 a nebo WAMP / XAMPP pro lokální práci mimo klasický web hosting na vlastní pracovní stanici do verze Joomla 3.x.

Následně pak pro vyšší verze jako je Joomla 4.x a 5.x bude potřeba mít podporu PHP 7/8. Více dle technické speficikace Joomla!. Lze se dočíst v našem článku Redakční systém Joomla!.

Joomla! 1.0.15 do Joomla! 1.5.26

Vytvoříme si pracovní kopii systému a pokud máme starší verzi Joomla! než 1.0.15 ideálně provedeme její aktualizaci na poslední verzi 1.0.15 zip balíčkem instalace, který je dostupný v našem článku Redakční systém Joomla!.

Provedeme rozbalení a nakopírování na náš hosting s pracovní verzí Joomla! bez složky "installation" tu nepotřebujeme. Provádíme aktualizaci, nikoliv instalaci.

V tuto chvíli pokud nám aktualizace proběhla v pořádku můžeme se pustit do samotné migrace na Joomla! 1.5.26 a to instalací balíčku s názvem Migrator, který je dostupný níže ke stažení. Jedná se o komponentu, která vytvoří kopii SQL dumpu databáze a vytvoří tak migrační skript potřebný pro převod databáze do Joomla! 1.5.26.

V migračním skriptu si můžeme nastavit, které všechny informace budeme ve svém dumpu chtít přenést. Upozorňuji, že verze balíčku řeší pouze data ze základního jádra, nikoliv rozšíření třetích stran.

Po úspěšně dokončeném dumpu databáze je nutné si stáhnout instalační balíček Joomla! 1.5.26 a rozbalit si ho na svém hostingu. V instalačním průvodci v šestém kroku "Nastavení" zvolíme "Nahrát migrační skript".

Vyplníme správný prefix tabulek, kódování databáze a zaškrtneme volbu "tento skript je Joomla! 1.0 migrační skript." a postupujeme dále podle instalačního průvodce.

Po dokončení instalace odstraníme složku "installation" a můžeme se do Joomla! přihlásit s původním uživatelským účtem, heslem a provést formální kontrolu provedeného importu dat. Zda-li data jsou konzistentní.

Pokud proběhlo vše v pořádku, máme data převedeny o generaci výše. V tuto chvíli nastupuje další krok a to migrace Joomla! 1.5.26 do Joomla! 2.5.28.

Joomla! 1.5.26 do Joomla! 2.5.28

Vytvoříme si kopii Joomla! 1.5 abychom v případě, že se neprovede v pořádku migrace na Joomla! 2.5.28 mohli vrátit o krok zpět a začít zcela znovu a případně pátrat po problému proč se migrace neprovedla zcela v pořádku.

Pokud přecházíme z Joomla 1.5.x a nepoužíváme poslední dostupnou verzi 1.5.26 provedeme stažení instalačního balíčku viz odkaz výše a provedeme aktualizaci na poslední verzi Joomla! 1.5.26.

Nainstalujeme do Joomla! 1.5 balíček s názvem jUpgrade 2.5.2, který je dostupný níže ke stažení a v Joomla! povolíme plugin pro podporu Legacy mode pro správné fungování jUpgrade. Po instalaci komponenty je potřeba do složky tmp/ v naší instanci Joomla! 1.5 nakopírovat instalační balíček Joomla! 2.5.28, který je dostupný v našem článku Redakční systém Joomla!.

Tento balíček je nutné v tmp/ přejmenovat na joomla25.zip neboť jUpgrade počítá s tímto názvem souboru ve složce tmp/ k instalaci.

V komponentě provedeme formální kontrolu nastavení a zaškrtneme hodnotu "Skip download" aby jUpgrade automaticky provedl instalaci balíčku.

Po úspěšně dokončené migraci bychom měli vidět na hostingu složku jupgrade/ a v té je k dispozici instalace Joomla! 2.5.28 a můžeme opět provést formální kontrolu zda-li je obsah převeden správně a beze ztráty dat.

Joomla! 2.5.28 do Joomla! 3.10.12

Vytvoříme si pracovní kopii Joomla! pro případ, že bychom se potřebovali vrátit o krok zpět. V systému je potřeba přenastavit aktualizační kanál Joomla! z výchozí na další verzi Joomla!.

Vzhledem k tomu, že stará verze Joomla! 2.5 nepočítala s provozem aktualizačních serverů na https protokolu není schopna bez Vaší pomoci načíst aktualizační balíček pro Joomla 3.x. Je potřeba provést drobnou úpravu PHP souboru administrator/components/com_joomlaupdate/models/default.php kolem řádků 37/47 a to ze http na https a uložit.

V této fázi je poté vhodné promazat a vyčistit mezipaměť pro aktualizační servery. Případně URL pro aktualizační servery lze upravit a zkontrolovat v této tabulce #__update_sites. Po výše uvedených změnách by jste měli mít možnost přechodu na Joomla 3.x.

Joomla! 3.10.28 do Joomla! 4.x / 5.x

Přechod je na novější verzi Joomla! 4 nebo 5 je stejný jako při přechodu mezi 2.5.28 a 3.10.12 s tím rozdílem, že pokud máte čistou Joomla! bez rozšíření třetích stran přechod by měl být bezproblémový.

Rozšíření třetích stran, která jsou k dispozici pro Joomla 4.x budou fungovat ve většině případů i pro Joomla 5.x neboť tato verze Joomla! obdobně jako kdysi Joomla! 1.5 používá Legacy mode (Hybridní mode), překladovou vrstvu mezi starým a novým jádrem, která je v Joomla! 5 přepracovaná oproti Joomla! 4.

Doporučení:
Mějte na paměti, že vždy před migrací je vhodné si provést kontrolu a analýzu použitých rozšíření třetích stran zda-li jsou dostupné nové verze pro konkrétní Joomla!. Zpravidla čím starší Joomla! tím složitější přechod jak systému tak jeho rozšíření.

Nevíte si rady? Potřebujete pomoci?

Máte starší verzi Joomla! a potřebujete migraci do nové verze, včetrně rozšíření a jejich obsahu? Můžete nás kontaktovat na info@website21.cz a nebo vyplněním krátkého poptávkového formuláře.

Odpovíme Vám co nejdříve s nabídkou řešení.

Ke stažení

  • Migrátor pro Joomla! 1.0 do 1.5
    130.54 kB
  • jUpgrade pro Joomla! 1.5 do 2.5
    448.76 kB

Související články